Росію та Сирію закликали в ООН відмовитися від хімічної зброї

Росію й Сирію закликають дотримуватися міжнародних зобов’язань стосовно заборони використання хімічної зброї.
Про це під час виступу на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку заявила міністр закордонних справ Австралії Маріс Пейн, повідомляє кореспондент "Укрінформ".
"Австралія приєднується до тих, хто закликає Сирію припинити використання хімікатів як зброї. Австралія також просить Росію й усі держави посилити заборону на використання хімічної зброї будь-де", - сказала Пейн.
Вона також наголосила на необхідності належного розслідування усіх випадків можливого застосування забороненої зброї. 
"Як держави-члени ООН ми повинні захищати нашу давню заборону на використання хімічної зброї та дотримуватися нашого колективного права й прагнення розслідувати підозри та підтвердити дотримання цієї заборони", - зауважила глава МЗС Австралії.
Пейн звернула увагу на неприпустимість використання будь-яких хімічних реагентів для воєнних дій. “Нещодавно ми стали свідками невибіркового вбивства з використанням хімічної зброї, у тому числі застосування промислових хімікатів, таких, як хлор. Ми спільно погодилися, що використання хімічної зброї будь-коли, будь-де та за будь-яких умов є невиправданим й неприйнятним”, - нагадала дипломат.
Як повідомлялося, Організація із заборони хімічної зброї встановила, що під час хімічної атаки в сирійському місті Дума в квітні цього року застосовувався хлор. Тоді в медичні пункти були доставлені понад 500 постраждалих з ушкодженнями дихальних органів.
Втім, Україна готова до взаємодії щодо нового режиму санкцій ЄС проти виробництва та використання хімічної зброї та протидії іншим гібридним загрозам. Про це у своєму "Twitter" написав голова МЗС України Павло Клімкін.
"Рада ЄС запровадила новий режим обмежувальних заходів, що дозволяють накладати санкції проти фізичних та юридичних осіб, причетних до виробництва та використання хімічної зброї, а також підкреслила необхідність співпрацювати для протидії іншим гібридним загрозам. Готові до взаємодії!", - сказав міністр, який приїхав до Люксембургу для участі у Міністерському засіданні ініціативи "Східне партнерство". 
Згідно з прес-релізом Ради ЄС, відтепер блок зможе застосовувати санкції до осіб та організацій, залучених до розробки та використання хімічної зброї будь-де, незалежно від їх національності та місця розташування.
Як повідомляв "Укрінформ", сьогодні, 15 жовтня, у Люксембурзі затвердили новий режим санкцій ЄС, спрямований проти поширення хімічної зброї.

Комментарии

Популярные сообщения