Віднайти "український слід" у керченській трагедії буде важко

З позиції Російської федерації логічно показати наявність "українського сліду" в керченському нападі, щоб не визнавати провину своїх чиновників та правоохоронців в окупованому Криму, однак знайти цей слід буде важко, наголосив у коментарі агентству "Укрінформ" експерт Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич.
"У мережі вже з’явилися скріншоти сторінки ймовірного вбивці з соціальної мережі "Вконтакте", і там часто-густо трапляються фото з "героями Новоросії" та з антиукраїнськими закликами. Тому знайти український слід буде важко. Але якщо завдання буде поставлено, то вигадають будь-яку нісенітницю - і про візити цієї людини до України, і про вплив українських інтернет-ресурсів тощо. Варіантів може бути багато", - зазначив Тишкевич.
Він нагадав, що за усі роки, коли Крим був у складі незалежної України, на його території не сталося жодного теракту. 
"Зверніть увагу, як тільки Крим потрапив до Росії, там почалися проблеми з тероризмом. В Абхазії, Осетії, так званих Л/ДНР та на інших територіях, куди прийшла Росія зі своїм "порятунком", - там обов’язково ставалися теракти. В такому разі Курт Волкер, можливо, має рацію, кажучи про те, що вочевидь найбільша небезпека від захисників російської мови йде саме для тих, хто розмовляє російською мовою", - зазначив експерт.
На його думку, оскільки в Керчі постраждали люди, яких Україна цілком законно вважає своїми громадянами, вона має наполягати, щоб окупанти надали результати розслідування. 
"Але в будь-якому разі, незалежно від результатів розслідування, держава, яка окупувала Крим, несе відповідальність за цей теракт", - підсумував Тишкевич.
Як повідомлялося, 17 жовтня 2018 року в політехнічному коледжі міста Керч сталися вибух невстановленого пристрою та стрілянина, унаслідок чого загинули, згідно з останніми даними, 19 осіб з числа співробітників та учнів коледжу, а також постраждали близько 50 осіб, частина з яких перебуває у тяжкому стані.
Нагадаємо, що парламентський омбудсмен Людмила Денісова повідомила у своєму Facebook, що звернулася до глави контртерористичного управління ООН Володимира Воронкова та генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда з проханням про сприяння у розслідуванні масового вбивства в Керчі, в окупованому Росією Криму.
"Ситуація вимагає негайного втручання і міжнародної спільноти. Тому я звернулась до глави контртерористичного управління ООН Володимира Воронкова та генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда. Я прошу сприяти розслідуванню жахливої трагедії та вжити необхідних заходів задля безпеки людей", - зазначила Денісова.
Вона також попросила свою російську колегу Тетяну Москалькову терміново прибути до Керчі і забезпечити жертв трагедії всім необхідним, а також висловила готовність долучитися до неї і зробити все можливе, щоб допомогти сім’ям загиблих та пораненим.
За словами Денісової, вона вже говорила з кримчанами, люди дуже налякані. На її думку, родинам загиблих та поранених як ніколи необхідна психологічна підтримка та медична допомога. Вона висловила співчуття жертвам трагедії та їхнім близьким.
"Шокована звісткою про масову стрілянину у політехнічному коледжі Керчі, яка забрала життя щонайменше 18 осіб. Я висловлюю свої глибокі співчуття родинам та близьким загиблих. Це непоправна втрата та велика трагедія для усіх. Загинули невинні діти – цьому ніколи не може бути ніяких виправдань", - написала Денісова.
Як повідомлялося, 17 жовтня 2018 року в політехнічному коледжі міста Керчі стався вибух невстановленого пристрою і застосування стрілецької зброї, унаслідок чого загинули, згідно з останніми даними, 19 осіб з-поміж співробітників та учнів коледжу, а також постраждали близько 50-ти осіб, частина з яких перебуває у тяжкому стані.
Слідчий комітет Росії спочатку порушив кримінальну справу про теракт, яку пізніше перекваліфікував на масове вбивство. Повідомлялося, що ймовірний вбивця - студент 4 курсу цього ж коледжу - застрелився.

Комментарии

Популярные сообщения