Депутат Найєм лобіює для переговорів з МВФ кандидатуру Бахматюка

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм запропонував включити в формат переговорів з Міжнародним валютним фондом так званих "агробаронів" - Олега Бахматюка, Юрія Косюка і Андрія Веревського, наголошують у виданні "ДепЗапрос". 
Зокрема, Мустафа Найєм у своєму блозі на "Українській правді" слізно нарікає на те, що мільярдери від агроринку останнім часом, користуючись заступництвом прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, постійно забирають собі левову частину бюджету для "підтримки фермерства".
Народний депутат пропонує для переговорів з МВФ замість Володимира Гройсмана ввести вищевказаних "агроолігархов", так як, на переконання пана Найєма, Бахматюку, Косюку і Веревському буде простіше знаходити кошти для країни.
"Якщо цим трьом регулярно вдається вмовити Володимира Гройсмана виділяти мільярди гривень з бюджету воюючої країни на свій особистий високорентабельний бізнес, не бачу ніяких проблем, щоб використовувати їх дар переконання для успішних переговорів з МВФ", - вважає Мустафа Найєм.
На його думку, поки країна з простягнутою рукою оббиває пороги міжнародних організацій в пошуках підтримки своєї економіки, двоє з цих хлопців ефективно "пиляють" сотні мільйонів державних дотацій на тваринництво, а третьому тільки дивом не вдалося витратити десятки мільйонів доларів з бюджету на придбання зерновозів для своєї компанії".
Як пише Найєм, в минулому році на підтримку тваринництва було виділено 4,5 млрд гривень, які якщо вірити прем'єр-міністрові Володимиру Гройсману, спрямовані на допомогу фермерам. Однак, за даними депутата, навіть простий поверхневий аналіз структури цих дотацій показує, що в 2017 і 2018 роках майже половину всіх коштів, виділених державою підтримку агропромислового комплексу отримали дві компанії - "Миронівський хлібопродукт" і "Укрлендфармінг".
"І це НЕ дрібні фермери. Це НЕ село. Йдеться про два найбільші у країні агрохолдинги. Я зовсім не проти, аби бізнес процвітав. Ці компанії напевно платять податки, їх продукція експортується на зовнішні ринки, а власники компаній отримують хороший прибуток. Але, вибачте, до чого тут бюджетні дотації?! Обидві компанії - високорентабельні виробники курятини - належать доларовим мільярдерам - Юрію Косюку і Олегу Бахматюку", - пише пан Найєм.
Нардеп посилається на дані міністерства фінансів, згідно з якими у 2017 році із загальної суми $150 млн, виділених державою на розвиток тваринництва, $53 млн. отримав "Миронівський хлібопродукт" і 20 $млн. - "Укрлендфармінг". Приблизно така ж ситуація спостерігається на вересень поточного року.
Раніше повідомлялося, що Олег Бахматюк завершує будівництво тваринницького комплексу в Житомирській області. У той же час НАБУ підозрює "яєчного олігарха" в тому, що поки VAB Банк Бахматюка видавав вкладникам по 1 тис. грн в день, сам Олег Бахматюк виводив сотні мільйонів в родинні структури.

Комментарии

Популярные сообщения