Як приймає Ізраїль українських заробітчан

За даними агентства "Укрінформ", для комфортного проживання в Ізраїлі у місяць одній людині потрібно $1,5 тисяч при наявності власного житла. Якщо ж необхідно винаймати квартиру - то від $2 до $2,5 тисяч. Про це в інтерв'ю "Chortkiv.Online" розповіла українка Юлія, яка декілька років працює та живе в Ізраїлі.
"За власними спостереженнями, якщо є власне житло, то 5,500 шекелів вистачає ($1500). Якщо квартира орендована – 7-9 тисяч шекелів ($2-2,5 тис.)", - сказала вона.
Юлія розповідає, що за офіційними даними середня заробітня плата по країні становить $2,7 тис. При цьому вона зауважує, що багато хто із знайомих її ізраїльтян, які працюють офіційно, заробляють $1,5-1,9 тисяч.
За її словами, нелегальні працівники можуть отримувати і більшу зарплатню. Наприклад, будівельники заробляють близько $2,5 тис., плиточники – $3 тис., прибиральники після ремонту – $4 тис. Це за умовою щоденної зайнятості - 25 робочих днів на місяць та чайових. 
Також Юлія розповіла, що в країні добре розвинена система карток на громадський транспорт. Їх можна постійно поповнювати або оплачувати $58 в місяць і користуватися безлімітом на поїздки.
"Cтимулюють цю систему таким чином, що коли, для прикладу, поповнюєш картку на 50 шекелів, то отримуєш 62,50 на рахунок. Термін дії квитка – півтори години, тобто за цей час я можу здійснити безліч поїздок за одну вартість. Разовий проїзд – 1,6 доларів. Культу автомобілів, як у нас, немає. Машину можна купити від тисячі доларів. Тут автомобіль – це просто транспортний засіб. Багато дуже битих машин, із вм'ятинами. Вони на це не зважають. Ну в'їхав хтось, але машина після цього їде, значить усе добре. Вартість палива: бензин А95 – 1 долар, дизпаливо – 1,1 долар", - розповідає заробітчанка.
Українка також ознайомила з цінами на продукти.
"Ціни на продукти буду вказувати за кілограм. Хліб – 2-3,5 долари, морква – 0,28 долара, перець – 1,9 долари, капуста – 0,83. Вартість м'яса різна. Залежить від того, кошерне воно чи ні. На продуктах є спеціальні помітки. Кошерний продукт – це той, який благословив до вживання Равін. Якщо говорити про м'ясо, то таким вважається лише м'ясо парнокопитної травоїдної тварини. Звичайна телятина – 24,5 долари за кілограм, кошерна – 50 доларів. Риба червона – від 27,5 доларів за кілограм. На алкоголь ціни різні, наприклад, холодне пиво буде коштувати 3,3 долара, а тепле – 2,2 долари. Горілка – 16 доларів, вино 6,8 доларів", - долала Юлія.

Комментарии

Популярные сообщения